Tuesday, 10 April 2012

LATAR MASYARAKAT DALAM NOVEL MERENANG GELORA

Nyatakan tiga latar masyarakat berserta contoh yang sesuai bagi menyokong jawapan anda berdasarkan novel yang anda pelajari.
Novel yang saya kaji ialah Merenang Gelora, karya Ruslan Ngah berkenaan latar masyarakat. Terdapat tiga latar masyarakat iaitu masyarakat pelajar sekolah yang belajar di sebuah sekolah menengah, contohnya, Badri,Jamil,Taufik, Nadira, Siew Mei, Shahrul, Meng Kong dan lain-lain yang merupakan pelajar tingkatan 5 di sebuah sekolah menengah. Selain itu, masyarakat pelajar yang terlibat dengan salah laku disiplin di sekolah, contohnya, Shahrul,Meng Kong, dan Kumar merupakan pelajar yang terlibat melakukan kesalahan disiplin di sekolah dengan menjual telefon bimbit dank ad prabayar di sekolah. Seterusnya, masyarakat yang terlibat dalam aktiviti yang haram seperti kegiatan lumba haram dan pengedaran najis dadah dalam kalangan masyarakat, contohnya, Shahrul berkawan dengan golongan muda yang terlibat dengan lumba haram dan rakan Shahrul yang bernama Amran merupakan pengedar dadah dan telah terbunuh dalam kejadian tembak-menembak dengan pasukan polis.

28 comments:

  1. Erm. Thanks for the information btw, but I think, it's not that helping, wait.......... and a photo to share ? Pfttt. Srsly. -,-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly , maybe she is looking for a boyfriend. XD.

      Delete
  2. tat is nt helpfull at all

    ReplyDelete
  3. tankz for help me !!!!!

    ReplyDelete
  4. Thx for Helping Its Many help me....

    ReplyDelete
  5. tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk salah jawab .... sadddddddddd
    huhu

    ReplyDelete
  6. gmbar pompuan mane sesat tu??

    ReplyDelete
  7. lantak pi la kat dia nak letak gambar apa pun,

    ReplyDelete
  8. tidak membantu... terutamanya gambar

    ReplyDelete
  9. byk membantu tapi function gmbr?

    ReplyDelete
  10. the early comments, kalau tak pandai nak jawab dalam english tak payah nak nk comment mcm tu bagai,,grammar hancur habis,,jawab bm sudahlah

    ReplyDelete
  11. awek cun leh ah

    ReplyDelete
  12. acah2 cun je sial
    barang baik

    ReplyDelete
  13. thinking out blur

    ReplyDelete
  14. so baby we found clear

    ReplyDelete
  15. suck ur dick sharond

    ReplyDelete
  16. beard hahaha

    ReplyDelete
  17. fuck ass bitch

    ReplyDelete
  18. saya umar bad

    ReplyDelete
  19. i dont fuck with you

    ReplyDelete
  20. unta bergayutan ia kucing <--------------- fuckkkkkkkk

    ReplyDelete
  21. saya budak baik11 May 2015 at 12:46

    astagfirullahalazim

    ReplyDelete