Monday, 4 February 2013

KERJA MASA CUTI TAHUN BARU CINA 2013

TINGKATAN              ; 3S DAN 3R
TUGASAN PELAJAR; SILA PRINT SOALAN DAN JAWAPAN RAKAN [3S]- ADA 27
                                       JAWAPAN DAN TAMPALKAN DI DALAM BUKU 1.

SOALAN KARANGAN
Bil.
Soalan Karangan
Nama Murid
1.
Kempen kitar semula mempunyai banyak kebaikan,malangnya kurang mendapat sambutan dalam kalangan masyarakat. Bincangkan kebaikan kitar semula.

Nur Rabiatul
WARTAWAN
KEDET
2
Anda telah berpeluang mengikuti program motivasi PMR di sekolah anda. Huraikan faedah yang dpt diperoleh daripada program tersebut.

Nur Kamaliah
WARTAWAN
KEDET
3
Persatuan yang anda anggotai di sekolah bercadang hendak mengadakan lawatan sambil belajar ke sebuah tempat. Sebagai setiausaha persatuan, anda telah diminta untuk menulis sepucuk surat kepada pihak yang berkenaan untuk meminta kebenaran bagi lawatan tersebut. Tulis surat itu selengkapnya.

Farah Adila
4
Sebatang sungai yang terletak berhampiran dengan tempat tinggal anda telah dicemari oleh sisa-sisa buangan sebuah kilang. Tulis sepucuk surat aduan kepada pihak yang berkenaan untuk memaklumkan perkara berkenaan.

Izzah Hannah
5
Anda telah menghabiskan cuti persekolahan akhir tahun anda di kampung. Tulis sepucuk surat kepada kakak anda yang menuntut di luar negara untuk menceritakan pengalaman anda itu.

Muhd Nabil Fikri b Rozali
WARTAWAN KEDET
6
Baru-baru ini rakan anda telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan PMR. Anda menulis surat kepadanya untuk mengucapkan tahniah selain ingin mengetahui rahsia kejayaannya. Tulis surat itu selengkapnya
Amirah Wahidah
7
Anda telah ditugaskan oleh guru anda untuk menyediakan laporan tentang Hari Keusahawanan yang baru berlangsung di sekolah anda untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. Sediakan laporan tersebut selengkapnya
Inda Nazirah
WARTAWAN KEDET
8
Sebagai pegawai Jabatan Alam Sekitar, anda telah diminta membuat laporan tentang pencemaran yang berlaku disebatang sungai. Tulis laporan anda itu selengkapnya.

Sharini
9
Selaku ketua pengawas sekolah, nada diminta menyampaikan ucapan kepada pengawas yang baru dilantik dalam suatu majlis yang diadakan oleh badan pengawas di sekolah anda. Sediakan teks ucapan anda itu
Noreen Shazana
WARTAWAN
KEDET
10
Andaikan anda seorang guru disiplin. Anda memberi ucapan kepada semua pelajar sekolah anda tentang pentingnya mematuhi peraturan dan disiplin sekolah. Tulis ucapan anda itu selengkapnya.

Tengku Azra
11
Anda terpilih untuk mewakili sekolah dalam suatu pertandingan syarahan pertandingan peringkat sekolah. Tajuk syarahan tersebut ialah Berjimat Cermat Amalan Mulia. Sediakan teks syarahan anda itu selengkapnya.

Nurul Athirah
WARTAWAN KEDET
12
Baru-baru ini sekolah anda telah melancarkan Kempen Menabung. Selaku ketua pelajar, anda telah diminta menyampaikan syarahan yang bertajuk Budaya Menabung Amalan Mulia dalam suatu majlis sempena kempen tersebut dalam suatu majlis sempena kempen tersebut dalam suatu majlis. Tulis teks syrahan anda itu selengkapnya.
Nor Hani
13
Anda berkesempatan wawancara seorang anggota polis berpangkat inspektor tentang gejala lumba haram yang sering dilakukan oleh remaja pada masa kini. Tulis wawancara itu selengkapnya
Fatin Nabilah
14
Anda telah mewawancara seorang pegawai pasukan Bomba dan Penyelamat tentang kejadian kebakaran yang sering berlaku sejak kebelakangan ini. Tulis wawancara itu selengkapnya.

Anis Khalilah
15
Kes keracunan makanan sering berlaku di sekolah. Huraikan langkah  bagi menangani masalah keracunan makanan di sekolah.

Azizul Fikri
WARTAWAN
KEDET
16
Amalan kunjung-mengunjung semakin terhakis dalam kalangan masyarakat moden. Jelaskan langkah-langkah untuk memupuk semula nilai yang mulia ini.

Muhd Imran
17
Usaha kerajaan untuk memupuk amalan bersopan santun dan berbudi bahasa dalam kalangan rakyat Malaysia perlu diberi sokongan. Huraikan kebaikan usaha-usaha ini.

Siti Zulaikha
18
Sungai merupakan anugerah Tuhan yang amat berharga dan perlu dipelihara. Jelaskan kepentingan sungai kepada kehidupan.

Danissa Carliena
19
Penyertaan pelajar pelajar dalam aktiviti kokurikulum memberi  banyak faedah. Jelaskan faedah tersebut.

Rusydiah
WARTAWAN KEDET
20
Akhbar tempatan kini menyediakan sisipan penyelidikan sebagai bahan pembelajaran. Jelaskan faedah-faedah yang diperoleh daripada sisipan ini.

Muhd Firdaus
21
Masalah disiplin di sekolah kian serius. Nyatakan langkah-langkah untuk menangani masalah ini.

Dania Syazwani
22
Pencapaian atlet negara di peringkat antarabangsa masih kurang membanggakan meskipun kerajaan telah menjalankan pelbagai usaha. Pada pendapat anda, mengapakah keadaan ini berlaku?

Siti Najihah
23
Pelajar pada masa ini tidak berminat mempelajari mata pelajaran Sejarah kerana tidak mahu menghafal fakta Sejarah. Pada pendapat anda, apakah kesannya jika mata pelajaran Sejarah dikesampingkan.

Norhidayat
WARTAWAN KEDET
24
Cara pemakanan yang tidak sihat seperti makan secara berlebihan menyebabkan obesiti  atau kegemukan. Berikan pendapat anda tentang punca obesiti.

Nurul Syafiqah
25
Penerokaan tanah yang tidak terkawal tanpa mengambil kira kesannya terhadap alam sekitar sering mengakibatkan bencana alam. Jelaskan punca-punca berlakunya pencemaran alam.

Wan Izzat
WARTWAN KEDET
26
Malaysia mempunyai banyak tempat bersejarah yang telah dilawati. Bincangakn kebaikan melawat tempat bersejarah ini.

Ain Sofiya
27.
Peribahasa, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan mendidik kita supaya rajin berusaha untuk mencapai kejayaan. Huraikan peribahasa di atas dalam bentuk cerita.

Nur Hanisa


No comments:

Post a Comment